Όρος Πατέρας


Το βουνό κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν ΑΓΧΑΙΟΝ από το άγχος της θεάς Δήμητρας όταν έψαχνε την Περσεφόνη . Κατά τον Μεσαίωνα οι Μεγαρίτες έκοβαν δέντρα από το βουνό και τα έκαναν πατερά για τις στέγες των σπιτιών τους , έτσι το βουνό πήρε την ονομασία Πατεράς που αργότερα έγινε Πατέρας.
Το Όρος Πατέρας είναι ένα  βουνό του νομού Αττικής που χωρίζει το Θριάσιο Πεδίο με τη Μεγαρική πεδιάδα . Το Ανατολικό άκρο του Όρους  το Τρικέρι (πάνω από το Λουτρόπυργο) ήταν κατά την αρχαιότητα το σύνορο Αθηναίων - Μεγαρέων.
Κατά τον Παυσανία στο Όρος Πατέρα βρισκόταν η αρχαία Μεγαρική κώμη Ερένεια .  Η ακρόπολη της αρχαίας Ερένειας καθώς και ένας οχυρωματικός πύργος στη θέση Μύλος είναι πάντα εκεί ξεχασμένα  παραμελημένα και δύσκολα προσβάσιμα, χωμένα κυριολεκτικά μέσα στη θαμνώδη βλάστηση και θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια για να τα  ανακαλύψετε !!! 

Στο βουνό υπάρχουν και οι Κρύπτες που είναι δύο μικρά λεκανοπέδια τα οποία δεν μπορεί να τα δει το ανθρώπινο μάτι από τη θάλασσα και το κάμπο των Μεγάρων . Οι Μεγαρείς κατά την ιστορία τους έβρισκαν καταφύγιο σε αυτά τα λεκανοπέδια και γι' αυτό ονομάστηκαν Κρύπτες . Κοντά στην περιοχή που είναι οι Κρύπτες βρίσκουμε τα Βαθυχώρια . Τα Βαθυχώρια είναι και αυτά κρυμένα στις πλαγιές του βουνού με χωράφια που καλλιεργούνται και ίχνη αρχαίων εγκαταστάσεων . Στα βόρεια του μεγάλου Βαθυχωρίου υπάρχει κυκλικός πύργος που αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της αρχαιότητας. Το ύψος του είναι 12,5 μ. με διάμετρο 6,2 μ. Σε 500 μ. απόσταση στα Ν.Δ. ο χωματόδρομος  οδηγεί στο μικρό Βαθυχώρι εκεί υπάρχει τετράγωνος πύργος με ύψος 10 μ. και διάμετρο 5,5 μ.
Το βουνό  είναι η φυσική προέκταση του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και έχει υψόμετρο τα  1132 μέτρα.

Παρά τις ανθρώπινες επεμβάσεις και την  καταστροφική  πυρκαγιά του 1985 (η οποία  ξεκίνησε από τα Βίλλια και έφτασε ως τη θάλασσα έξω από το Μεγάλο Πεύκο ) και την πρόσφατη του 2016  εξακολουθεί να διαθέτει μεγάλη ομορφιά εξ αιτίας της πυκνής και χαμηλής βλάστησης του αναγεννώμενου πευκοδάσους. Στις ψηλές κορυφές υπάρχουν πεύκα , σχίνα , κουμαριές και έλατα . Η ανατολική πλευρά του Πατέρα είναι χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο θηραμάτων με πλούσια πανίδα από αλεπούδες , λαγούς , γεράκια , αετούς , πετροπέρδικες κ.α. Το βουνό πριν την πυρκαγιά ήταν κατάφυτο από πεύκα ενώ από τα 800 μ και πάνω είχε έλατα. Η πυρκαγιά  ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της Αττικής, με πρώτη εκείνη του 2009.
Το Όρος  Πατέρας είναι  άγνωστο στους περισσότερους και εντελώς παραμελημένο από τους ορειβάτες και τους συλλόγους  επειδή μετά την πυρκαγιά  έπαψε να είναι πεζοπορικός προορισμός , όπως ήταν φυσικό ! Τα μονοπάτια του Πατέρα που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για την επικοινωνία των γύρω οικισμών προσφέρουν και σήμερα ευκαιρίες για ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές .
Στο βουνό υπάρχουν τέσσερα αναρριχητικά πεδία , Καντήλι , Ράχη Ντόσκουρη, Τρικέρατο και το Ζάστανο . Το σημαντικότερο με σύγχρονες δημοσιευμένες διαδρομές είναι το Καντήλι .
Το Καντήλι Μεγάρων είναι ένα βραχώδες στενό φαράγγι με δύο απότομες κορφές στις δύο πλευρές του . Το φαράγγι  χρησιμοποιείται από τις Ειδικές Δυνάμεις του στρατού ως πεδίο εκπαίδευσης ορεινού αγώνα . Η ποιότητα των βράχων είναι πολύ καλή (σε ορισμένα σημεία ) οπότε υπάρχουν μόνιμα συρματόσχοινα.
Κατά το παρελθόν στη ψηλότερη κορυφή του Όρους Πατέρα υπήρχε Αμερικάνικη βάση η οποία έκλεισε όταν έκλειναν και οι υπόλοιπες στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα . Στο χώρο τις Αμερικάνικης βάσης παίχτηκε πριν λίγα χρόνια το ριάλιτι mission. Στον ίδιο χώρο έγιναν το 2014 εγκατάστασης για να φέρουν τους Ρομά  Χαλανδρίου , αλλά η άδεια που είχαν πάρει ήταν παράνομη επειδή ήταν από την πολεοδομία Ελευσίνας ενώ ο χώρος ανήκει στα Μέγαρα . Εκτός αυτού είναι ένα θέμα που δεν θα γίνει ποτέ δεκτό από τον όποιο λογικό νου , επειδή σε μία κορυφογραμμή με χιόνια δεν μπορούν να ζήσουν άνθρωποι και περισσότερο μικρά παιδιά !


ΠΗΓΕΣ : 1)ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Στέλιος Γκίνης, 2)Βικιπαιδεια, 3)Περιφέρεια Αττικής , 4)Annyra ' s blog, 5)Routes.gr, 6)The Hiking Experience  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου