ΔΩΡΕΑ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ


Ήταν καλοκαίρι του 1987 όταν ο αείμνηστος Μεγαρίτης  Μελέτιος Ρούσσος ήρθε στα Μέγαρα από το Σικάγο που ήταν μόνιμα εγκατεστημένος .  Ο 70 χρ. Μελέτης Ρούσσος  είχε κάνει καριέρα στο εξωτερικό , ήταν Βαρύτονος της Λυρικής . Εκείνο το καλοκαίρι που ήρθε στα Μέγαρα ήταν φιλοξενούμενος του Αλέκου Ηλία τότε αρχιμουσικού του Δήμου Μεγάρων και Μαέστρου της Φιλαρμονικής .
Στα Μέγαρα τις μέρες εκείνες  ήταν  το έθιμο του Μάη και η προετοιμασία του Χορωδιακού Φεστιβάλ οπότε έτυχε να συναντηθούν οι Μελέτιος Ρούσσος , Αλέκος Ηλίας και Γιάννης Γκίνης στο Δημαρχείο Μεγάρων .  Σε συζήτηση που είχαν για τα Μέγαρα και τον πολιτισμό έγινε αναφορά για ένα χώρο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ . Ο Μελέτης Ρούσσος  πρότεινε να δωρήσει στο Δήμο Μεγάρων τα 3/5 οικοπέδου που είχε στα Μέγαρα. Ήταν το πατρικό του σπίτι που βρισκόταν στη πλατεία Ηρώων , θα μπορούσε εκεί να χτιστεί το θέατρο με τον όρο να μπει μία επιγραφή  που να γράφει το όνομά  του .
Αφού ο Μελέτης Ρούσσος  έφυγε για Αμερική η  μοίρα το έφερε να πρέπει να πάει στην Αμερική ο Γιάννης Γκίνης για να πάρει πληρεξούσιο από αυτόν , οπότε να μπορέσει να κάνει όλες τις  νόμιμες διαδικασίες . Από  αυτό το ταξίδι ο τότε  αντιδήμαρχος Γιάννης Γκίνης βρέθηκε να επιστρέφει στα Μέγαρα χωρίς τη βαλίτσα του και σε κωματώδη κατάσταση από κρύωμα .
 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ
ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ ΤΟ 1989 
Ο Μελέτης Ρούσσος πέθανε τρία χρόνια μετά , η τέφρα του ήρθε στα Μέγαρα και ο Δήμος Μεγάρων του έφτιαξε τάφο στο Δημοτικό Κοιμητήριο.
Λίγα χρόνια μετά ο Δήμος Μεγάρων πήρε  το σύνολο του οικοπέδου και τώρα είναι εκεί το Δημοτικό πάρκινγκ της πλατείας  Ηρώων . Το Δημοτικό Θέατρο ή Πολιτιστικό Κέντρο δεν έχει γίνει εκεί ακόμα, παρόλο που υπάρχει Πτυχιακή διατριβή γι ' αυτό από την Αρχιτέκτων κ. Πόπη Νικολάου .
Ο Δήμος Μεγάρων για να τιμήσει τον Δωρητή έδωσε το όνομά του σε μια οδό του νέου σχεδίου πόλεως .Πιθανόν αν τα οικονομικά του Δήμου το επιτρέψουν να δούμε κάποτε την ανέγερση αυτού του κτιρίου και να γίνει πράξη ο όρος του Δωρητή.

πηγη: ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ...άλλα   του  ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚ. ΓΚΙΝΗ

2 σχόλια: