ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΤΟΤΕ ... ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ


Το μάζεμα της ελιάς άρχιζε απο τον Οκτώβρη και αν είχε ''ελαιώνα'' τελείωνε το λιατρίβισμα μέχρι και μετά τον Δεκέμβρη . Οι ελιές στα Μέγαρα έχουν καρπό χρονιά παρά χρονιά...   Απο τις ελιές όσες δεν λιατρίβιζαν τις έβαζαν σε ξύλινα κουτιά αλατισμένες για τον χειμώνα . Τα περισσότερα νοικοκυριά είχαν το εισόδημα για προσωπική χρήση , μερικά σπίτια με το ζόρι έβγαζαν τη χρονιά και δεν πουλούσαν λάδι . Τα μεγάλα ''σόγια'' πουλούσαν το περίσσευμα του λαδιού σε λαδέμπορους που τότε ήταν στα Μέγαρα γύρω στους πέντε .
Ο τρόπος μαζέματος ήταν ο ίδιος απο τους αρχαίους χρόνους . Οι εργάτες ''τουρτούριζαν'' από το κρύο ή μούσκευαν μέχρι το κόκκαλο για να μαζεύουν ελιές στους ''νοικοτσυρέους'' των Μεγάρων με τα πολλά δεντρά απ' το πρωί νύχτα , μέχρι το δειλινό , για ένα μεροκάματο της πείνας ή δυο τρεις οκάδες λάδι (πολλές φορές περσινό και προπέρσινο) !
Μετά το μάζεμα σειρά είχε το λιατρίβισμα , οι ελιές που παλιά πήγαιναν με τα ζώα στο λιατρίβι μετά τον πόλεμο πήγαιναν με φορτηγά απο τα συμμαχικά , κάτι παλιοσεβρολέτ , φορντ , και ''τζέημις'' που τελικά παραγκώνισαν τα άλογα και τα μουλάρια .
ΛΙΑΤΡΙΒΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
Τα λιατρίβια ήταν εντός των Μεγάρων και κυρίως στο κέντρο . Το λιατρίβι του Τσίγκρη στη πλατεία Σωτήρος , το λιατρίβι του Καλοζούμη στο κέντρο (πλατεία Ηρώων) εκεί κοντά ήταν του Νικολάου , του Καστάνη – Λιάντρου , πιο πάνω του Στεντούμη – Καμάρα , του Κ. Παπαγιάννη στην Ελ. Βενιζέλου του Παπαγιάννη στην Αγ. Παρασκευή του Βόρδου στην Πλατεία Ηρώων , του Δέδε στη Μαυρουκάκη , του Σχινά στη Μυκηνών , του Μπερδελή στην 28ης Οκτωβρίου και του Συν/σμού εκεί που είναι και σήμερα .
Τα ηλεκτροκίνητα ελαιοτριβία αντικατέστησαν τα παλιά τα λιατρίβια που τα κινούσαν τα ζώα . Τα ηλεκτροκίνητα είχαν αρχικά τις πέτρες να λιώνουν τις ελιές μέσα σε τεράστια τσίγκινα ''χουνιά'' και μετά το ''λιώμα'' να μπαίνει σε μουτάφια (σκληρά τσουβάλια) και να πηγαίνει στο πιεστήριο που ήταν χειροκίνητο (δύο τρεις εργάτες έφερναν γύρω ένα τεράστιο ξύλινο στύλο που αυτός έδινε κίνηση στο πιεστήριο) για να βγει τελικά το λάδι και μείνει το ''λιοκότσι'' .
Το λάδι το μετάφεραν στα σπίτια μέσα σε δοχεία τσίγκινα με τις σούστες ή τα φορτηγά αν είχε το λιατρίβι .

ΠΗΓΗ : Η ΜΕΓΑΡΙΚΗ ΖΩΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ
                ΧΡΟΝΙΑ . ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου